FELVÉTELI – 2017

KOMMUNIKÁCIÓ ÉS KÖZKAPCSOLATOK


A nyári felvételi időszak eredményei
felvi_2017.pdf
 


Általános információk

A BBTE Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet magyar tagozata meghirdeti a 2017-2018-as tanévre a három éves, nappali alapképzés programját. A képzés több kommunikációs területet is érint, ilyen például a rendezvényszervezés, médiakommunikáció, újságírás, közkapcsolatok, reklámkommunikáció, szervezeti kommunikáció, interkulturális kommunikáció, online marketing, reklámgrafika és politikai marketing. Az aktuális tanrend a Adatbank/Tanrend menűpont alatt, míg a tantárgyak részletes leírása az Adatbank/Sillabuszok menüpont alatt található. 

Pedagógiai modul
 
Az alapképzéses diákok számára, akik a tanári pályát is fontolóra veszik, lehetőség van beiratkozni a pedagógiai modulra, amelyet a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Tanárképző Intézete szervez meg minden évben. Ezzel kapcsolatosan részletesebb információkat az alábbi weboldalon lehet olvasni: peda.modul
 


Előiratkozási lehetőség 

A
Babeș-Bolyai Tudományegyetem a felvételiző diákok számára előiratkozási lehetőséget is biztosít. Ez felgyorsítja az iratkozási folyamatokat, mivel az adatokat nem kell bevezetni, csupán ellenőrizni a helyszínen. Ehhez az eredeti iratokra van szükség, amiket ellenőrzés után vissza is kap a felvételiző. Azok számára, akik későn kapják kézhez az érettségit igazoló iratot, lehetőség lesz a karon, az iratkozás helyszínén is kitölteni az előiratkozási adatokat. Az előiratkozást az alábbi weboldalon lehet elindítani: előiratkozás.


Helyek száma és tandíjak 

A 2017-2018-as tanévre meghirdetett helyek száma 60, ebből 37 állami támogatású, 23 pedig tandíjtérítéses. Az őszi újraosztás után az állami támogatású helyek száma megemelkedhet, így további hallgatók kerülhetnek át ingyenes helyekre. Amennyiben valaki fizetéses helyre jut be és igazol vissza, ám ősszel átkerül ingyenes helyre, visszaigényelheti a befizetett tandíj részletét. Második állami egyetemet végzők, akik első egyetemüket állami támogatású helyen végezték, csupán tandíjtérítéses helyet foglalhatnak el, azonban egyenlő módon jogosultak ösztöndíjra és bentlakásra. Az őszi felvételire 11 költségtérítéses hely van meghirdetve. Az éves tandíj 3000 RON, a tandíjtérítéses helyeket elfoglalók ezt négy részletben fizethetik ki.

 Az őszi felvételi ütemterve

 1. Beiratkozás: szeptember 6-13. (hétköznap 9 és 15 óra között, szombaton 9 és 13 óra között).
 2. Ideiglenes eredmények: szeptember 14.
 3. Óvás, megjegyzések, hibák, hiányok bejegyzése: szeptember 15-16.
 4. Hely elfoglalásának visszaigazolása: szeptember 15-17.
 5. A megmaradt helyek újraosztása: szeptember 18. 
 6. Újraosztás utáni eredmények: szeptember 18. 
 7. Hely elfoglalásának visszaigazolása újraosztás után: szeptember 19. 
 8. Végleges eredmények: szeptember 20. 

 A felvételihez szükséges iratok

 1. Motivációs levél (letölthető itt)
 2. Beiratkozási űrlap (letölthető itt, de a beiratkozásnál is kitölthető)
 3. A felvételi díj (200 RON) kifizetését bizonyító nyugta (a kar székhelyén a pénztáránál fizethető a felvételi időszaka alatt)
 4. Az érettségi bizonyítvány eredeti példánya vagy hitelesített másolata (a felvételizők visszakapják a beiratkozási űrlapon szereplő adatok helyességének ellenőrzése után)

Akik nemzetközi vagy országos tantárgyversenyen első, második vagy harmadik helyezést értek el, hivatalból felvételt nyernek maximális pontszámmal, az iratkozáskor be kell mutatniuk oklevelük eredeti példányát. Hasonlóan, akik az Oktatási  Minisztérium által elfogadott nemzetközi vagy országos tudományos, kulturális, művészeti diákversenyen helyezést értek el, bejutottnak tekintettek. A minősített versenyekről bővebb információt a felveteli@fspac.ro címen, illetve az iratkozás alatt lehet kérni. 

Akik párhuzamosan másik szakon is tanulnak, be kell mutatniuk az egyetemi státust bizonyító igazolást.

A felvételi díj kifizetése alól részben vagy teljesen mentesülő diákoknak be kell nyújtaniuk az igazoló iratok eredeti példányát (alkalmazotti vagy tanári igazolás, szülők halotti bizonyítványa, árvaházak által kiállított igazolások).

 A felvételi menete

A felvételinek három szakasza van, ezek alapján kerülnek a felvételizők állami támogatású és tandíjas helyekre, túljelentkezés esetén várólistára.

I. szakasz
Iratkozás után az első szakaszban a motivációs levelek elbírálására kerül sor. A vizsgabizottság a jelentkezhet a felvételi második szakaszára, vagy az elutasítva minősítések közül választhat a motivációs levél elolvasása után. A felvételiző feladata, hogy motivációs levelével meggyőzze a vizsgabizottságot alkalmasságáról, megfelelő képességeiről. Akit elutasítanak motivációs levele alapján, nem folytathatja a felvételi második szakaszát.

II. szakasz
Azok a jelöltek, akik sikeresen vizsgáztak a kizáró jellegű első szakaszban, tandíjmentes vagy tandíjas helyekre, illetve várólistára kerülnek az alábbi kritériumok alapján:

 1. Érettségi vizsga eredménye
 2. Az érettségi vizsgán a Magyar nyelv és irodalom tantárgyból elért eredmény
 3. Az érettségi vizsgán elért legnagyobb írásbeli jegy (a Magyar nyelv és irodalom tantárgyon kívül)

A fenti három kritérium közül az érettségi vizsga eredménye a legfontosabb, a második és harmadik szempontot csak egyenlő vizsgaátlagok esetén vesszük figyelembe. Amennyiben a fenti kritériumok alapján nem lehet megállapítani a sorrendet, a felvételizők teszten vesznek részt.

III. szakasz
Az első és második felvételi szakaszokat követően a jelöltek tandíjmentes vagy tandíjas helyekre, illetve várólistára kerülnek. A harmadik szakaszban a jelentkezők a kifüggesztett eredmények alapján döntenek, elfoglalják vagy visszautasítják helyüket. Amennyiben a felvételiző nem jelenik meg a visszaigazolás időszakára megjelölt napokon, felvételi szándéka automatikusan megsemmisül. Az általuk elfoglalható hely felszabadul, amelyet várólistán szereplő diák tölthet be. A bejutási sorrend a visszaigazolások függvényében változhat, ebben a szakaszban a várólistára került diákoknak is jelezniük kell visszaigazolási szándékukat.
 
További információkért a kari titkársághoz lehet fordulni 8-16 óra között a 0264-431505 számon, vagy a felveteli@fspac.ro címre lehet írni. 
___________________________________________________________________________________________________________________________________