FELVÉTELI – 2017

KOMMUNIKÁCIÓ ÉS KÖZKAPCSOLATOK


A BBTE Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet magyar tagozata meghirdeti a 2017-2018-as tanévre a három éves, nappali alapképzés programját. A képzés több kommunikációs területet is érint, ilyen például a rendezvényszervezés, médiakommunikáció, újságírás, közkapcsolatok, reklámkommunikáció, szervezeti kommunikáció, interkulturális kommunikáció, online marketing, reklámgrafika és politikai marketing. Az aktuális tanrend a Adatbank/Tanrend menűpont alatt, míg a tantárgyak részletes leírása az Adatbank/Sillabuszok menüpont alatt található. 
 

Általános információk

A 2017-2018-as tanévre meghirdetett helyek száma 60, ebből 37 állami támogatású, 23 pedig tandíjtérítéses. Az őszi újraosztás után az állami támogatású helyek száma megemelkedhet, így további hallgatók kerülhetnek át ingyenes helyekre. Amennyiben valaki fizetéses helyre jut be és igazol vissza, ám ősszel átkerül ingyenes helyre, visszaigényelheti a befizetett tandíj részletét. Második állami egyetemet végzők, akik első egyetemüket állami támogatású helyen végezték, csupán tandíjtérítéses helyet foglalhatnak el, azonban egyenlő módon jogosultak ösztöndíjra és bentlakásra.

Az éves tandíj 3000 RON, a tandíjtérítéses helyeket elfoglalók ezt négy részletben fizethetik ki.

A felvételi helyszíne a Politika-, Közigazgatás és Kommunikációtudományi Kar épülete (G-ral Traian Moșoiu út 71. szám).

A felvételi ütemterve

 1. Beiratkozás: július 12-20 (hétköznap 9 és 15 óra között, szombaton 9 és 13 óra között).
 2. Ideiglenes eredmények: július 21.
 3. Óvás, megjegyzések, hibák, hiányok bejegyzése: július 21-22.
 4. Hely elfoglalásának visszaigazolása: július 21-25. 
 5. A vissza nem igazolás miatt szabadon maradt vagy rendelkezésre álló helyek újraosztása: július 26.
 6. Újraosztás utáni eredmények: július 27.
 7. Hely elfoglalásának visszaigazolása újraosztás után: július 27-30.
 8. Végleges eredmények: július 31.

A felvételihez szükséges iratok

 1. Motivációs levél (letölthető itt)
 2. Beiratkozási űrlap (letölthető itt, de a beiratkozásnál is kitölthető)
 3. A felvételi díj (200 RON) kifizetését bizonyító nyugta (a kar székhelyén a pénztáránál fizethető a felvételi időszaka alatt)
 4. Az érettségi bizonyítvány eredeti példánya vagy hitelesített másolata (a felvételizők visszakapják a beiratkozási űrlapon szereplő adatok helyességének ellenőrzése után)

Akik nemzetközi vagy országos tantárgyversenyen első, második vagy harmadik helyezést értek el, hivatalból felvételt nyernek maximális pontszámmal, az iratkozáskor be kell mutatniuk oklevelük eredeti példányát. Hasonlóan, akik az Oktatási  Minisztérium által elfogadott nemzetközi vagy országos tudományos, kulturális, művészeti diákversenyen helyezést értek el, bejutottnak tekintettek. A minősített versenyekről bővebb információt a felveteli@fspac.ro címen, illetve az iratkozás alatt lehet kérni. 

Akik párhuzamosan másik szakon is tanulnak, be kell mutatniuk az egyetemi státust bizonyító igazolást.

A felvételi díj kifizetése alól részben vagy teljesen mentesülő diákoknak be kell nyújtaniuk az igazoló iratok eredeti példányát (alkalmazotti vagy tanári igazolás, szülők halotti bizonyítványa, árvaházak által kiállított igazolások).

A felvételi menete

A 2016-os felvételinek három szakasza van, ezek alapján kerülnek a felvételizők állami támogatású és tandíjas helyekre, túljelentkezés esetén várólistára.

I. szakasz
Iratkozás után az első szakaszban a motivációs levelek elbírálására kerül sor. A vizsgabizottság a jelentkezhet a felvételi második szakaszára, vagy az elutasítva minősítések közül választhat a motivációs levél elolvasása után. A felvételiző feladata, hogy motivációs levelével meggyőzze a vizsgabizottságot alkalmasságáról, megfelelő képességeiről. Akit elutasítanak motivációs levele alapján, nem folytathatja a felvételi második szakaszát.

II. szakasz
Azok a jelöltek, akik sikeresen vizsgáztak a kizáró jellegű első szakaszban, tandíjmentes vagy tandíjas helyekre, illetve várólistára kerülnek az alábbi kritériumok alapján:

 1. Érettségi vizsga eredménye
 2. Az érettségi vizsgán a Magyar nyelv és irodalom tantárgyból elért eredmény
 3. Az érettségi vizsgán elért legnagyobb írásbeli jegy (a Magyar nyelv és irodalom tantárgyon kívül)

A fenti három kritérium közül az érettségi vizsga eredménye a legfontosabb, a második és harmadik szempontot csak egyenlő vizsgaátlagok esetén vesszük figyelembe. Amennyiben a fenti kritériumok alapján nem lehet megállapítani a sorrendet, a felvételizők teszten vesznek részt.

III. szakasz
Az első és második felvételi szakaszokat követően a jelöltek tandíjmentes vagy tandíjas helyekre, illetve várólistára kerülnek. A harmadik szakaszban a jelentkezők a kifüggesztett eredmények alapján döntenek, elfoglalják vagy visszautasítják helyüket. Amennyiben a felvételiző nem jelenik meg a visszaigazolás időszakára megjelölt napokon, felvételi szándéka automatikusan megsemmisül. Az általuk elfoglalható hely felszabadul, amelyet várólistán szereplő diák tölthet be. A bejutási sorrend a visszaigazolások függvényében változhat, ebben a szakaszban a várólistára került diákoknak is jelezniük kell visszaigazolási szándékukat.
 
További információkért a kari titkársághoz lehet fordulni 8-16 óra között a 0264-431505 számon, vagy a felveteli@fspac.ro címre lehet írni. 
___________________________________________________________________________________________________________________________________