Hírek

IX. Kommunikációs Napok

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Kommunikáció és Közkapcsolatok szak harmadéves diákjai által szervezett szakmai konferenciára december 7. és 9. között kerül sor.  Helyszín: Kolozsvár, a BBTE Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának épülete.   A rendezvény részletes programja megtekinthető a facebook eseményben.

tovább...
 • 2017-12-04

Előadástechnika képzést szervez a BBTE

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem magyar tagozata idén is megszervezi az előadástechnika képzést, amelyre szakiránytól függetlenül várják azon magyar nyelven tanuló BBTE diákok jelentkezését, akik az előző években még nem vettek részt a programban.  A képzéssorozat első felvonása egy intenzív hétvégét foglal magába, amelyen a résztvevők hasznos tanácsokat kapnak arra vonatkozóan, milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani, amikor előadást tartanak. A második modul egy előadástechnikai gyakorlat, amikor a résztvevők egy általuk kiválasztott témát mutatnak be, a kommunikációs szakemberek pedig személyreszabott javaslatokat fogalmaznak meg, amivel még hatásosabbá tehetők az egyes bemutatók. A képzéssorozat zárásaként egy Interdiszciplináris tehetségfórum kerül megszervezésre, ahol a legjobb előadókat díjazzák.  Az előző évekhez hasonlóan, az idei programban is részt vesznek intézetünk oktatói. A képzéseket Kádár Magor, egyetemi docens, Benedek István, egyetemi tanársegéd és Krippán Kinga, doktorandusz tartják. Az első modult november 10-12. között szervezik Nagybáron, a másodikat november 16-17. között Kolozsváron, a záró konferencia időpontja pedig 2018. március 23-24.  Részletek és jelentkezés:  KKP2017

tovább...
 • 2017-10-26

Indul a Mentor Klub

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem idén második alkalommal szervezi meg a Mentor Klubot. A programsorozat célja, hogy a hallgatók a megszerzett tárgyi tudás mellett személyes készségeiket is hatékonyan fejleszteni tudják. A szakmai siker szempontjából manapság az úgynevezett soft skillek legalább olyan fontosak, mint a szakmai, az egyetemi tanterv keretében viszont jellemzően csak utóbbi fejlesztésére nyílik lehetőség. A Mentor Klub többek között olyan készségek elsajátításához nyújt segítséget, mint a hatékony időgazdálkodás, tárgyalástechnika, stresszkezelés, személyes arculatépítés vagy tanulástechnika. Az októbertől májusig tartó programsorozat alatt a résztvevők 10 különböző témakörrel ismerkedhetnek meg. Emellett az idei programot két hétvégi képzés is színesíti. Az idei programban intézetünk oktatói is aktív szerepet vállalnak: Kádár Magor, Krippán Kinga, Könczei Zsolt, Dániel Botond és Benedek István egyaránt tartanak foglalkozásokat.  A Mentor Klub szakiránytól függetlenül várja azon hallgatók jelentkezését, akik a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen alap- vagy mesterképzésen folytatják tanulmányaikat. A jelentkezéshez a Mentor Klub weboldalán található regisztrációs űrlapot szükséges kitölteni, valamint a kért dokumentumokat – önéletrajz és karrierterv – csatolni. A jelentkezési határidő: 2017. október 8. További részletek a Mentor Klub weboldalán  bmk.ro

tovább...
 • 2017-09-28

Őszi felvételi a BBTE Kommunikáción

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karára ősszel is lehetőséged van felvételizni. A Kommunikáció és Közkapcsolatok szak alapképzésére 11 költségtérítéses helyet, a mesterképzésre pedig 8 állami támogatású és 29 költségtérítéses helyet hirdetünk meg. Emellett az ősz folyamán várhatóan további ingyenes helyek érkeznek, ami azt jelenti, hogy olyan felvételizőknek is van lehetőségük átkerülni állami támogatású helyre, akik korábban csak tandíjköteles helyet szereztek.  Az őszi felvételi során, a nyári felvételihez hasonlóan, személyesen kell leadni a szükséges dokumentációt a Kar székhelyén. Amennyiben hozzánk tervezel jönni és további információkra lenne szükséged a felvételivel kapcsolatosan, akkor figyelmedbe ajánljuk a honlapunk Felvételi menüpontját. Az alapképzésre való felvételiről bővebben itt, a mesterképzésre való felvételiről pedig itt olvashatsz.  Az őszi felvételi ütemterve az ALAPKÉPZÉSRE:  - A jelentkezők beiratkozása: szeptember 6-13.  - Előzetes eredmények: szeptember 14.  - Fellebbezések benyújtása: szeptember 15-16.  - Helyek visszaigazolása: szeptember 15-17.  - Megmaradt helyek újraosztása: szeptember 18.  - Újraosztás utáni eredmények: szeptember 18.  - Újraosztás utáni helyek visszaigazolása: szeptember 19.  - Végleges eredmények kifüggesztése: szeptember 20.  Az őszi felvételi ütemterve a MESTERKÉPZÉSRE:  - A jelentkezők beiratkozása: szeptember 6-12.  - Felvételi interjúk: szeptember 13.  - Előzetes eredmények: szeptember 14.  - Fellebbezések benyújtása: szeptember 15-16.  - Helyek visszaigazolása: szeptember 15-17.  - Megmaradt helyek újraosztása: szeptember 18.  - Újraosztás utáni helyek visszaigazolása: szeptember 18.  - Végleges eredmények kifüggesztése: szeptember 20.  A felvételi időszak alatt beiratkozni szombaton és vasárnap is lesz lehetőség. Hétköznapokon 9:00 és 15:00 óra között, hétvégenként pedig 9:00 és 13:00 óra között várjuk a jelentkezőket. 

tovább...
 • 2017-08-08

A 33. OTDK-n díjazták a BBTE Kommunikáció szak hallgatóit

A Budapesten megszervezett XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia OTDK, Társadalomtudományi Szekciójának, Média- és kommunikációtudományi tagozataiban díjban részesültek a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Kommunikáció és közkapcsolatok szak hallgatói:     Benedek Bernadett I. díj     Salló Krisztina I. díj     Gazda Emese különdíj     Gratulálunk!

tovább...
 • 2017-04-13

A BBTE áprilisban szervezi meg középsikolásoknak szóló előadásait és foglalkozásait

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem 2017. április 3-8. között szervezi meg középiskolásoknak szóló előadásait és foglalkozásait. A Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet magyar tagozatának programkínálata a 2017. április 3. és 8. közötti időszakra elérhető itt.

tovább...
 • 2017-02-20

Felvételi! BBTE Kommunikáció szakkollégium

A BBTE Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézetének magyar tagozata szakkollégiumi felvételit hirdet! Az egyetemi oktatás gyakorlat-orientált képzésének támogatására kíván megoldást kínálni a BBTE Kommunikáció szakkollégium, amelynek küldetése, hogy a téma iránt érdeklődők számára egy olyan környezetet teremtsen, amelyben az egyetemi hallgatók a tanárok és gyakorlati szakemberek segítségével gyakorlati kihívásokkal találkozhatnak. A szakkollégium célkitűzése: a kampány- és a reklámkommunikációs tevékenységek vizsgálata és tervezése külső partnerek segítségével. A kampányok célcsoportjainak, céljainak és elvárt eredményeinek megfogalmazása. A Kommunikáció és közkapcsolatok szak tantárgyainak keretében elsajátított ismeretek gyakorlatba ültetése, mint a rendezvényszervezés, közgazdasági alapismeretek, tömegkommunikáció, közkapcsolatok alapjai, médiaterv, reklámkommunikáció, reklámnyelv stb. A szakkollégium tevékenységei szakmai tervek (promoválási tervek és arculati tervek) létrehozására összpontosítanak. A munkafolyamat a brief átvétele, a piac- és környezetelemzés, anyagok gyűjtése és feldolgozása, terv-javaslat elkészítése majd kidolgozása és értékelése. A vállalt projekt tervek megrendelésre készülnek, reális piaci non-profit szereplők kérései és igényei szerint. A 2017-es év projektjei: Kommunikációs és marketing szakmai gyakorlat a Bere a la Cluj-nál                                                  Tematikus kampányterv készítés a Bosch Románia megbízásából                                          Kommunikációs szakmai gyakorlat a Korzo Egyesületnél                                           Tematikus kampányterv készítés a Yardi Románia megbízásából                                            Kutatóműhely: egyéni-csoportos kutatás megvalósítása a média- és kommunikációtudományok területén; tudományos szövegszerkesztés elsajátítása (felkészülés az ETDK-ra, államvizsgára) (Koordinátor: Vincze Hanna Orsolya) A tevékenységek menete: három előre meghirdetett találkozás (briefek meghirdetése/cégek bemutatkozás – monitoring – projektek kiértékelése) A szakkollégiumba jelentkezés előnyei: egyéni tutoriális képzés, szakmai kapcsolatépítési lehetőségek, gyakorlati ismeretek elsajátítása, a munkaerőpiacon való elhelyezkedés lehetőségének növelése. Elvárások: részvétel a vállalt tevékenységekben, a brief szerint, illetve a félév végén szakmai beszámoló benyújtása (július 15-ig). Pályázók köre: a BBTE első-, másod- és harmadéves kommunikáció szakos diákjai. A pályázati anyag tartalma: motivációs level, EuroPass típusú szakmai önéletrajz. Pályázat benyújtásának határideje: 2017. 02. 19. Helyek száma: 15 fő. Kapcsolattartó: Makkai Júlia Anna, makkai.julia@fspac.ro   *A pályázat benyújtásának módja elektronikus, a pályázati anyagot a kapcsolattartó címére várjuk. A motivációs levélben megkell jelölni, hogy melyik szervezettel kívántok együttműködni.

tovább...
 • 2017-02-13

BBTE Interdiszciplináris tehetségfórum: Konferencia, ahol a legjobb előadót díjazzák

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézettel közösen 2017. március 10–11. között BBTE Interdiszciplináris Tehetségfórum elnevezésű műhelykonferenciát szervez. A konferencia helyszíne a Babeş–Bolyai Tudományegyetem főépülete. A rendezvény szervező partnere a Kolozsvári Magyar Diákszövetség. A konferencia célja a tudományos kutatási eredmények interdiszciplináris és közérthető bemutatásának gyakorlása, az előadói készségek fejlesztése, a BBTE keretében történő tehetséggondozási tevékenységek eredményeinek bemutatása, illetve a különböző szakterületek hallgatói közti párbeszéd megteremtése. A rendezvényre a 2016. őszén megrendezett kommunikációs képzésen résztvevő hallgatókon kívül várjuk más tehetséges egyetemi és mesteris hallgatók, KMEI vagy BBTE szakkollégisták jelentkezését is. A meghívott előadók plenáris előadását követően a rendezvény műhely-tevékenységekkel folytatódik. A résztvevő hallgatók kutatási területükön rövid vitaindító előadásokat mutatnak be, melyet hosszabb moderált beszélgetés/vita követ az adott témában. A a munka több párhuzamos műhelyben folyik, melyekben különböző szakterületű hallgatók vesznek részt az előzetes beosztás alapján. A műhelyekben díjakat is kiosztunk a legjobb előadónak, illetve a legjobb, legaktívabb résztvevőnek is. A díjak odaítélésében a háromtagú zsűri, illetve a közönség szavazata is számít. A konferenciára jelentkezni előadóként, vagy résztvevőként az atom.ubbcluj.ro/itf oldalon lehet 2017. február 26-ig. Jelentkezéskor az előadások rövid kivonatát kérjük szöveges formátumban feltölteni. A kivonatokat a rendezvény weblapján publikáljuk. Túljelentkezés esetén a szervezők a beküldött kivonatok alapján döntenek a részvételről. A konferencián való részvétel ingyenes, amely tartalmazza a rendezvény ideje alatti ellátásokat is. A konferencia költségeit a Babeş–Bolyai Tudományegyetem az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzeti Tehetség Programja által finanszírozott, NTP-HHTDK-M-15-0005 azonosítószámú pályázatból fedezi, a díjakat a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet ajánlotta fel.

tovább...
 • 2017-02-06

BBTE a budapesti Educatio oktatási kiállításon

Ötödik alkalommal vesz részt a Babeș–Bolyai Tudományegyetem 2017. január 19–21. között Budapesten megszervezésre kerülő Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.   A külföldi egyetemek között foglalunk helyet és három napon keresztül tájékoztatjuk az érdeklődőket a felvételivel kapcsolatos információkról, oktatási kínálatról, kolozsvári egyetemista életről.   Részletek a kiállítás Facebook eseményén Weboldalán  

tovább...
 • 2017-01-16

Értékeld tanáraid oktatási tevékenységét!

Értékelt tanáraid oktatási tevékenységét az AcademicInfo (Http://academicinfo.ubbcluj.ro/info) oldalon!   Ha nappali tagozatos diák vagy 2017. január 13-ig tudod értékelni tanáraid, ha pedig távoktatáson vagy csökkentett látogatású képzésen tanulsz 2017. január 9-től január 20-ig töltheted ki az online értékelő űrlapokat.    Számít a véleményed! 

tovább...
 • 2017-01-06

Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram

Újra lehet jelentkezni a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramra a 2016-2017-es tanév 2. félévére. Bármelyik magyarországi akkreditált felsőoktatási intézmény, illetve számos Kárpát-medencei magyar oktatási nyelvű egyetem képzéseire jelentkezhetnek. Határidő: 2016. december 7. Részletek

tovább...
 • 2016-11-29

BBTE diákszenátori és diákképviselői választások

November 22-én időközi diákképviselő választásokat tartanak a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen.   Általános tudnivalók:   ♢ A diákok szavazásnál fel kell mutassák az egyetem által 2016/17‐os évre lepecsételt hallgatói igazolványt és személyi igazolványt/útlevelet. ♢ A szavazatot a Bizottság által előkészített szavazati cédulára adják le. ♢ A szavazásra 2016. november 22-én 9–17 óra között kerül sor minden Kar épületében.   Jelöltek:    • Társadalomtudományok: Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar, Szociológia és Szociális Munkás Kar és Pszichológia és Neveléstudományi Kar o Buryán Tünde   • Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar - 1 hely o Müller Erik Helyszín:   • Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar -  o 101-es terem előtt  

tovább...
 • 2016-11-22